Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaple Panny Marie Studniční

Původně gotická, kutnohorským stavitelem Giovanni Battistou Spinettim de Angelo barokně upravená studniční kaple stojí v zadní části zahrady v areálu zámku.
 
Podle legendy založil studnu Boček z Obřan, který chtěl na tomto místě postavit kostel. Ve snu se mu zjevila Panna Marie a vyzvala ho, aby dal ve skále nejdříve vyhloubit studnu. Boček její radu poslechl. Studna byla třicet dva metrů hluboká a byla v ní voda čistá, jako křišťál. Boček z Obřan se časem roznemohl, ale když mu donesli vodu z Mariánské studny a on se napil, byl jako zázrakem uzdraven. Nad studnou pak dal postavit kapli a nedaleko ní kostel a klášter.
 
Studna pochází z roku 1252. Klášter, který byl v její blízkosti postaven, je nazýván Fons Beatae Mariae Virginis, což v překladu znamená Studnice (Pramen) blažené Panny Marie. Studna zásobovala pitnou vodou všechny obyvatele kláštera, kterých bylo okolo pěti set. Za husitských válek byl žďárský klášter vypálen a studna zasypána. Požáry ohrozily klášter ještě mnohokrát, ale studna zůstala zachována.
 
Klášterní studnice, tzv. "studniční kaple" se nacházela proti refektáři u jižního konventního křídla a v interiéru se otevírala do křížové chodby. Od doby svého vzniku prošla několika opravami a přestavbami. V desetistěnné prostoře zaklenuté valenou klenbou je vlastní studna. Z kamenné obruby vystupuje železná kovaná konstrukce, na které stávala kamenná socha Panny Marie Studniční. Ve stěnách kaple byla prolomena velká okna s lomenými oblouky, postupně bylo zrušeno její propojení s chodbou jižního křídla ambitu, kromě jednoho zazděna okna a prostor studnice byl znovu zaklenut.
 
Současným vlastníkem, rodem Kinských, byla v roce 2002 opravena střecha. Obnova interiéru kaple byla započata v roce 2005. Zpětně byla osazena okna, mříž,  opraveny byly vnitřní omítky a podlaha. Usazena byla také socha Panny Marie.
 
V říjnu 2006 proběhlo slavnostní vysvěcení kaple Panny Marie Studniční brněnským biskupem Mons. Vojtěchem Cikrlem.
 
Symbol této studny je i součástí dnešního znaku města Žďáru nad Sázavou.
 
 
 
 
 
 
 
 

Náhledy fotografií ze složky Kaple Panny Marie Studniční